wso shell indir alfa shell indir shell indir shell indir

Neo – sclavagismul – „ideologia” noii oranduiri globale

Nu mă îndoiesc că există vreun cetățean cu un minim simț al responsabilității față de el sau copiii lui care să nu se întrebe măcar o dată: „încotro o ia omenirea”?!…sau „ce se va întâmpla cu copiii mei peste 1 an, 5 ani, 10 ani, etc”…

După secole de stabilire a unor repere și reguli, astăzi relațiile dintre state și politica internațională se întorc încet dar sigur către „mofturi” personale ale unor despoți, reducerea argumentelor din acțiunile de politică externă la nivel de propagandă banală și necredibilă și la volatilitatea principiilor sau valorilor umane.
Pe scurt, omenirea trece prin cea mai periculoasă perioadă din întreaga sa istorie modernă.
Și nu pentru că am fi descoperit că ipocrizia și pragmatismul domină politica externă ci pur și simplu pentru că statele ajung să fie conduse de „prietenii familiei flinstone”, cu aceleași apucături, circumvoluțiuni și instincte ca ale șefilor de trib.

În ultimii 10 ani ideea de „flower – power” din anii 60 – 70 a fost înlocuită de „gun – power”, diplomația începând să aibă mai mult un rol decorativ și menit sa înfrumusețeze incultura, ambițiile personale sau despotismul simplist al unor lideri pentru care războiul pare a fi din ce în ce mai mult singura modalitate de satisfacere personală și, eventual, de înțelegere a valorilor umane.

Acum 3 ani scriam despre probabilitatea unui război regional pe baza mișcărilor broweniene ale liderilor marilor puteri.

Acum îndrăznesc să spun că nu mai cred în probabilitate ci deja în iminenta aruncării omenirii în haos și autodistrugere indiferent că va fi un conflict regional cu implicații globale sau un conflict global.
Introducerea forței brute în schimbul oricărei formule de negociere și reînceperea înarmărilor cu armament au fost semnele vizibile ale dispariției predictibilitate și coerentei în politica externă.

În acest context, în care nici măcar nu mai avem de-a face cu lideri democratici care să invoce pretexte pentru acțiunile militare, totul se reduce la o logica primitiva: cât ești de mare, puternic, înarmat și ce teritorii poți ocupa.

Desigur pentru cei care citesc aceste rânduri în secolul XXI de pe smartphone-ul, laptop, tableta, ceas inteligent, etc. pot părea fantezii însă, ca de multe ori în istorie, realitatea îi va lovi extrem de crunt și brusc, întorcând omenirea cu secole în urmă într-o clipă.

Un prieten m-a întrebat zilele trecute ce ar însemna aceste posibile conflicte militare în care să fie implicata și România. Ei bine, dacă mă raportez la lipsa oricăror valori ale liderilor dar și ale cetățenilor, în urma unor conflicte militare majore sau pur și în urma ocupării unor teritorii fără a fi tras măcar un glonț ar aduce omenirea într-o nouă eră: era neo – sclavagistă.

De ce? Pentru că acum tot ce ar conta și dicta acțiunile oamenilor ar fi instinctele primare în lipsa oricărei forme de cultură, apartenență ideologică sau valori personale. În acest context, deși trăim într-o epocă modern, nu este greu de conchis că teritoriile și populațiile ocupate ar trece prin cele mai grele momente de la era sclavagista.
Neexistând minime limite trasate de ideologii absurde ca în trecut, instinctele primare vor dicta: exploatarea la maxim și fără scrupule a resurselor, înroșirea populațiilor, satisfacerea omului primitiv modern prin exploatarea fără limite și principii a „sclavilor” cuceriți.

Pentru mulți, nefamiliarizați cu istoria, totul ar putea să pară o fantezie însă din păcate, personajele care conduc și vor conduce marile puteri sunt „personaje primitive” sau cinice pana la sadism…

Ne este foarte greu, chiar imposibil, să ne putem imagina ce ar însemna un teritoriu ocupat prin puterea armelor astăzi, într-un conflict regional sau global fără reguli sau limite deoarece, nici noi și nici generația părinților noștri nu au trăit personal astfel de vremuri.

Toate formele de ocupații din ultimul secol au avut o minimă bază ideologică, bolnavă și dezumanizantă dar cu minime reguli sau abordări în raport cu teritoriile ocupate.

Astăzi, cu precădere regimurile totalitare sau cu un început de „schizofrenie” nu promovează niciun curent în care să identifici minime reguli ci încurajează la ocuparea și înroșirea populațiilor ocupate în cea mai dură și clară formă de ocupație: sclavagismul.

S-ar putea să pară dur acest avertisment dar noul curent ideologic global „the New ideolog is NO ideology” reprezinta fundamentul pentru renașterea omului preistoric cu tableta și smartphone…
Deja jumătate de lume reintră într-o logică de înlocuire a democrației însă, nu pe baze ideologice, ci prin putere personală și cea mai periculoasă formă de îndoctrinare: naționalismul extremist, superioritatea propriului popor și cultivarea revizionismului.

Dacă la toate acestea adăugăm o politică internațională dominată inclusiv în regimuri democratice de „lideri de trib medieval” combinat cu o îndobitocire a populației și sporire a instinctelor și EUlui în raport cu omenirea, avem toate ingredientele unei ere neo sclavagiste.

Ultimul an ne arată că nimic nu este ireversibil, ba dimpotrivă că valori acumulate în sute și chiar mii de ani de către omenire pot fi oricând înlocuite cu instinctele primare ale erei sclavagiste în care OMUL nu valorează NIMIC. El este doar resursa exploatată și divertisment.

Aparitii media:

http://www.dcnews.ro/alexandru-cumpana-u-avertisment-neo-sclavagismul-ideologia-noii-oranduiri-globale_512210.html

Această intrare a fost publicată în Stiri . Pune legătura în semnele de carte.