wso shell indir alfa shell indir shell indir shell indir

CNMR: Intalnire de lucru cu Ministrul Justitiei. Printre subiecte: numirea noilor Procurori-sefi si a Procurorului General, alocarea de resurse pentru noi penitenciare

Joi, 4 februarie 2016, membrii Coalitiei Nationale pentru Modernizarea Romaniei (CNMR) au avut la sediul Ministerului Justiției o întâlnire de lucru cu doamna Ministru Raluca Alexandra Prună pentru a discuta și analiza propunerile din Planul National pentru Modernizarea Romaniei care țin de zona justiției si importanta acestora pentru România.

Astfel, membrii CNMR au prezentat Ministrului Prună următoarele măsuri cuprinse în Planul National pentru Modernizarea României:

1. Modificarea legislației penale prin renunțarea la posibilitatea retragerii plângerii în caz de viol de către partea vătămată;
2. Alocarea de către Guvern a sprijinului financiar și logistic necesar pentru: Direcția Națională Anticorupție (DNA), Parchetul General (PG), DIICOT, INSTANȚE DE JUDECATA, DLAF, AUTORITATEA DE AUDIT, precum și pentru instituțiile cu atribuții de prevenire a infracțiunilor, indiferent de natura acestora.
3. Înființarea unui TRIBUNAL DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV la nivelul TRIBUNALULUI BUCUREȘTI care să asigure celeritatea judecării spețelor ce vizează contestațiile în achiziții publice, dar și orice altă speță din zona de competentă.
4. Prezentarea de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a unor RAPOARTE ȘI ANALIZE cu privire la CELERITATEA judecării proceselor de achiziții publice și utilitatea folosirii ANONIMELOR în cercetarea penală.
5. Restrângerea ABUZULUI DE DREPT prin folosirea excesivă a plângerilor penale soluționate cu NUP (Neînceperea Urmăririi Penale) sau a contestării procedurilor de achiziție publică. Identificarea de către CSM și MJ a unor soluții de responsabilizare a petenților și degrevarea magistraților de cercetările inutile.
6. Definirea atât a termenului “SITUAŢIE DEOSEBITĂ”, cât şi a celui de “URGENŢĂ” din legea care prevede folosirea coloanei oficiale de către membrii Guvernului României (Codul Rutier, art. 223, alin. 3) şi restrângerea utilizării exclusiv în caz de calamităţi naturale, conflicte armate şi pentru participarea la şedinţe ale Consiliului Superior de Apărare al Ţării (CSAT) – SAU – Amendarea Codului Rutier prin excluderea în totalitate a folosirii de către membrii Guvernului României a coloanei oficiale.
7. ALOCAREA de către GUVERN a cel puțin 100 milioane de euro, din bani europeni, pentru următorii 7 ani, pentru asigurarea unor condiții minime de umanitate în închisori și pregătirea reincluderii sociale a celor ce vor fi eliberați.
8. Introducerea camerelor video la toate concursurile de ocupare a unei functii in institutiile publice.
9. Scăderea ponderii interviului pentru ocuparea unei funcţii din instituţiile publice prin cearea unei grile în care interviul să reprezinte 30% din punctajul total în comisii.

Punctual, Ministrul Justiției va acorda o atenție sporită câtorva dintre măsurile prezentate, respectiv pentru:

1. Alocarea de către Guvern a sprijinului financiar și logistic necesar pentru: Direcția Națională Anticorupție (DNA), Parchetul General (PG), DIICOT, INSTANȚE DE JUDECATA, DLAF, AUTORITATEA DE AUDIT, precum si pentru instituțiile cu atribuții de prevenire a infracțiunilor, indiferent de natura acestora.
2. ALOCAREA de către GUVERN a cel puțin 100 milioane de euro, din bani europeni, pentru următorii 7 ani, pentru asigurarea unor condiții minime de umanitate în închisori și pregătirea reincluderii sociale a celor ce vor fi eliberați.

Președintele CNMR, domnul Alexandru Cumpănașu, a propus Ministrului Justiției să adauge la criteriile de selecție pentru viitorii conducători ai Parchetelor, pe lângă experiența managerială dovedită, și criterii privind un bun management în comunicarea cu societatea civilă și cu justițiabilii.

De asemenea, Președintele CNMR a solicitat doamnei Ministru o clarificare cu privire la eligibilitatea actualului Șef al DNA pentru un nou mandat, ținând cont de dezbaterile din spatiul public pe acest subiect. Doamna Ministru a răspuns că actualul Procuror-șef DNA este eligibilă pentru un nou mandat.

La rândul său, domnul Ion Popescu, preşedinte al Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN şi vicepreşedinte al CNMR, a atras atenția asupra importanței modificării urgente a legii salarizării și pensionării magistraților.

În ceea ce privește soluționarea alternativă a litigiilor de natură civilă și comercială, membrii CNMR au susținut ideea promovării instituționale a acesteia în scopul degrevării instanțelor de volumul mare al dosarelor aflate pe rol.

Totodată, doamna ministru Raluca Prună a precizat în cadrul întâlnirii că o prioritate a mandatului său o reprezintă măsurile legate de prevenție, măsuri care se vor regăsi în Strategia Națională Anticorupție.

Aparitii media:


http://www.agerpres.ro/comunicate/2016/02/04/comunicat-de-presa-aid-19-49-18

http://www.dcnews.ro/angajamentele-ministrului-justi-iei-doua-puncte-cheie_496479.html

http://www.b1.ro/stiri/eveniment/cerem-o-clarificare-cu-privire-la-eligibilitatea-actualului-sef-al-dna-pentru-un-nou-mandat-ministrul-justitiei-intrevedere-cu-liderii-cnmr-139516.html

http://www.ziar.com/news=8561935

http://www.ziarelive.ro/stiri/angajamentele-ministrului-justitiei-doua-puncte-cheie.html

Această intrare a fost publicată în Stiri . Pune legătura în semnele de carte.