wso shell indir alfa shell indir shell indir shell indir

CNMR: Incurajarea investitiilor in infrastructurile TIC (Tehnologiile informatiei si comunicarii), o preocupare a ministrului Marius Bostan

Se impune crearea unei structuri integrate a datelor publice, la nivelul tuturor ministerelor

Luni, 14 decembrie 2015, membrii Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR) au avut o întâlnire de lucru cu ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, pentru a discuta propunerile din Planul Național pentru Modernizarea României.

Membrii CNMR au atras atenția asupra importanței a două legi care vizează securitatea națională. Este vorba de Legea privind securitatea cibernetică și Legea referitoare la cartelele preplătite. Experții ministerului au afirmat că grupul de lucru interinstituțional, care a redactat versiunea actuală a acestor legi, a transmis proiectul către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică.

Temele de discuție s-au axat pe măsurile privind încurajarea investițiilor în infrastructurile TIC (Tehnologiile informației și comunicării), astfel încât toți cetățenii (inclusiv din zonele rurale ale României) și întreprinderi să aibă acces la rețelele de internet de mare viteză, la cele mai înalte standarde de calitate și securitate, ministrul întărind ideea că toate măsurile trebuie să vină în sprijinul cetățenilor și în favoarea creșterii competitivității.

Au fost abordate încă două puncte de interes general privind construirea a cel puțin 42 de parcuri tehnologice cu taxă zero pentru investitori, pentru dezvoltarea de produse IT&C, precum și construirea a cel puțin 90 de parcuri de cercetare și inovare cu taxe zero, pe lângă universitați sau institute academice, împreună cu mediul privat, în vederea creării de produse de cercetare vandabile pe piața internațională.

Ministrul Marius Bostan i-a asigurat pe membrii CNMR că susține și apreciază eforturile Coaliției de a propune măsuri pentru modernizarea țării.
Cât privește încurajarea investițiilor în infrastructura TIC, ministrul Marius Bostan a precizat că, la ora actuală, ministerul pe care-l conduce lucrează la implementarea programului Ro-NET, care reprezintă o prioritate a mandatului său. Proiectul RO-NET vizează dotarea cu internet în bandă lungă a 723 de localități din mediul rural. Suplimentar se va încerca oferirea de WI-FI gratuit, pentru cel puțin 10 localități din țară, pe o perioadă de șase luni. Ministrul Marius Bostan a precizat că introducerea internetului în localitățile rurale va aduce beneficii creșterii economice, educației și mai bunei funcționări a administrației locale. Astfel, accesul la internet va duce și la dezvoltarea economică a acestor zone.

În ceea ce privește solicitarea CNMR privind construirea a cel puțin 42 de parcuri tehnologice cu taxă zero pentru investitori, pentru dezvoltarea de produse IT&C, precum și construirea a cel puțin 90 de parcuri de cercetare și inovare cu taxe zero, ministrul Marius Bostan a anunțat că susține aceste măsuri, dar ar trebui definită foarte bine noțiunea de ”taxă zero”, iar propunerile trebuie să fie foarte clare și să fie discutate cu Ministerul Finanțelor Publice.

În acest sens, membrii CNMR au propus constituirea unui grup de lucru mixt, din care să facă parte reprezentanți ai ministerelor cu atribuții în domeniu.

Reprezentanții CNMR au cerut extinderea serviciului ghișeul.ro și în cazul persoanelor fizice autorizate și a companiilor, cât și realizarea unei platforme de monitorizare a fluxului turistic, la nivelul întregii țări, având ca scop creșterea productivității și competitivității din acest domeniu.

Reprezentanții CNMR au susținut că, în vederea sporirii transparenței la nivelul administrației publice, se impune crearea unei structuri integrate a datelor publice, la nivelul tuturor ministerelor, care să fie promovate pe un singur portal, o posibilă soluție fiind promovarea mai eficientă a serviciului e-Romania.

Totodată, membrii CNMR au susținut necesitatea digitalizării arhivei TVR, cât și continuarea proiectelor de cercetare în domeniul societății informaționale.

De asemenea, reprezentanții Coaliției au tras, și cu această ocazie, semnalul de alarmă în ceea ce privește accesul îngreunat la justiție a milioane de români care, deși reprezintă baza democrației, este în acest moment o problemă de securitate a României. Membrii CNMR au propus ca soluţie extinderea reţelei de internet în scopul facilitării accesului la justiţie, ministrul Marius Bostan afirmându-şi întregul suport pentru extinderea reţelelor IT&C, astfel încât toți cetățenii României să poată avea acces.

Discuțiile s-au desfășurat într-o manieră constructivă, fiind ascultate opiniile tuturor participanților.

Această intrare a fost publicată în Stiri . Pune legătura în semnele de carte.