wso shell indir alfa shell indir shell indir shell indir

Geografia economica a Romaniei, o necesitate pentru corelarea formarii profesionale cu cerintele pietei economice

Intalnire de lucru intre membrii CNMR si Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, domnul Adrian Curaj

Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) a continuat vineri, 4 decembrie 2015, seria întâlnirilor cu reprezentanţii noului Guvern în vederea prezetării şi discutării măsurilor cuprinse în Planului Naţional pentru Modernizarea României propus de CNMR precum şi a identificării împreună a celor mai bune soluţii şi forme de colaborare în vederea dezvoltării şi modernizării României.

Astfel, CNMR a avut cea de-a doua întâlnire cu Ministrul Educației Nationale si Cercetării Stiințifice, domnul Adrian Curaj.

În cadrul întâlnirii membrii CNMR au adus la cunostinţă domnului Ministru măsurile cuprinse în Planul Naţional pentru Modernizarea României, domnul Ministru declarând că susţine demersurile CNMR in domeniul educației si cercetării stiintifice şi că doreşte să continue dialogul început acum câteva luni între Minister şi membrii CNMR.
Discuţia s-a axat cu precădere pe măsurile care privesc în mod direct ministerul pe care Ministrul Curaj il coordoneaza.

Domnul Ministru si-a aratat interesul deosebit față de măsura constituirii unui grup de lucru in vederea elaborării unei analize si planuri de dezvoltare a României până in 2030, considerând că un astfel de proces pe termen lung si de inteligență strategică este de natură a ancora sistemul educațional românesc in realitatea actuală. In acest sens, domnia sa sustine in totalitate cea de a doua masura propusa de membrii Coalitiei in Plan.

În ceea ce priveşte măsura propusă de CNMR privind constituirea unei Scoli de Guvernare euro-atlantică pentru pregătirea viitorilor lideri politici si administrativi ai României, Ministrul Educației a susținut ideea inființării unei astfel de scoli, cu precizarea oportunității organizării acesteia in cadrul unei Universități sau Consorțiu de Universități, pentru a oferi sustenabilitate.

Măsura privind construirea de parcuri tehnologice si parcuri de cercetare si inovare este susținută si de domnul Ministru. De asemenea, domnul Ministru a subliniat existența în Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020 a unui program pentru centre de competență în care universitățile, institutele de cercetare și mediul privat să colaboreze în definirea unei agende comune de cercetare, iar finanțarea să fie asigurată 50% public, 50% privat.

Totodata, domnul Adrian Curaj si-a arătat sprijinul si pentru măsurile din Plan legate de menținerea camerei video la examenul de bacalauret, de inființare a butonului de panică la nivelul tuturor instituțiilor de invățământ, de introducerea in programa scolară a unei noi materii obligatorii legată de cunoasterea instituțiilor statului si educație juridică si, nu in ultimul rând, de prevenire a violenței in scoli, prin inființarea poliției scolilor si prin continuarea programelor de prevenție.

Suplimentar, domnul Ministru a subliniat nevoia realizării reformei curriculare, pe toate componentele ei, astfel incât realitățiile din mediul educațional să corespundă cu cerințele de pe piața muncii.

Cat priveste corelarea formarii profesionale cu cerintele pietei economice, membrii CNMR au sustinut necesitatea realizarii unei geografii economice a Romaniei.

In cadrul discutiilor, un semnal de alarma tras de reprezentanţii CNMR a fost legat de impactul măsurilor privind riscul seismic si autorizațiile ISU in desfăsurarea activitățiilor curente ale sistemului educațional, in acest moment existând un blocaj național la nivelul instituțiilor de invățâmant in sensul organizării de evenimente cu participare largă.

Apariţii media:

http://www.b1.ro/stiri/politica/ministrul-educatiei-a-discutat-cu-membrii-cnmr-despre-planul-national-pentru-modernizarea-romaniei-133227.html

http://www.agerpres.ro/comunicate/2015/12/05/comunicat-de-presa-asociatia-pentru-implementarea-democratiei-12-28-32

Această intrare a fost publicată în Stiri . Pune legătura în semnele de carte.