wso shell indir alfa shell indir shell indir shell indir

țAID SUSTINE SI FELICITA PARLAMENTUL PENTRU ADOPTAREA LEGII SECURITATII CIBERNETICE

 

Asociația pentru Implementarea Democrației susține și felicită Parlamentul pentru adoptarea Legii securității cibernetice, care sosește într-un moment în care, preocupările privind asigurarea securității infrastructurilor cibernetice sunt din ce în ce mai accentuate, inclusiv la nivel internațional.

Prevenirea atacurilor cibernetice reprezintă un element extrem de important pentru cetățeanul de rând, acesta fiind principalul beneficiar al infrastructurii cibernetice, iar orice alt atac marginal sau concentrat la adresa sistemului cibernetic reprezintă în fapt, un atac direct la adresa securității fiecărui cetățean al României. Legea vizează doar persoanele juridice furnizoare de internet și nu aprobă accesul fără mandat, la date ce țin de viața personală a cetățeanului.

Evoluția ultimilor ani a făcut ca problematica securității cibernetice, ca parte a securității naționale, să devină prioritară, demersul actual de reglementare fiind necesar pentru dezvoltarea mecanismelor statului de apărare cibernetica.
Asigurarea securității cibernetice trebuie să constituie, la fel ca până în prezent, o preocupare majoră, atât pentru România, cât și pentru țările membre NATO, în acest sens, AID consideră drept o recunoaștere a întregii activități desemnarea Serviciului Român de Informații (SRI) de către Consiliul Suprem de Apărare a Tarii (CSAT), ca instituție responsabilă cu asigurarea securității cibernetice a Ucrainei, împreuna cu celelalte servicii de informații reprezentând statele membre NATO. În cadrul acestui demers internațional se subsumează, din punctul nostru de vedere, și desemnarea prin lege a SRI, ca autoritate unică națională de securitate cibernetica, acest fapt reprezentând atât o recunoaștere a întregii activități desfășurate, până în prezent, în domeniu de către SRI (atât in colaborare cu celelalte servicii naționale sau departamentale de informații: SIE, DIPI, DGAI, cât și în colaborare serviciile de informații euroatlantice). În același timp, această însărcinare reprezintă și o provocare pentru SRI de a depune toate eforturile pentru ca România să poată gestiona corespunzător amenințările cibernetice generate de un mediu de securitate în permanentă schimbare, inclusiv atacuri cibernetice provocate de grupuri teroriste.

AID consideră că actuala Lege va permite autorităților statului să contribuie la preîntâmpinarea unor potențiale prejudicii aduse acestuia prin stabilirea unor linii de acțiune necesare prevenirii și combaterii atacurilor la adresa infrastructurilor cibernetice de interes național.

Această intrare a fost publicată în Stiri . Pune legătura în semnele de carte.